5 rad k úspěšnému zavedení příkrmů

O tom, jaký postup při zavádění příkrmů dítěte zvolit, je dnes napsána spousta naučných textů, na sociálních sítích se to otázkami týkajících se prvních příkrmů jen hemží. Konkrétních návodů je spousta, doporučení různorodá a maminkám tak často z těchto, někdy zcela odlišných, rad a teorií nastává doslova „chaos“ v hlavě.
ovesná kaše
Podívejme se proto nyní společně na pár obecných rad, ve kterých se odborníci shodují a které jsou základem úspěšného zavedení příkrmů:
1.       ZAČÁTEK MEZI 4.-6. MĚSÍCEM– S postupným zaváděním jednotlivých příkrmů se doporučuje u plně kojených dětí začít s ukončeným 6. měsícem věku. U dětí, které jsou vyživovány tzv. umělým mlékem je možno začít již od ukončeného 4. měsíce. Prvními příkrmy u těchto dětí jsou zelenina, maso a ryby, ovoce, kaše… O zavádění těchto i dalších surovin (vejce, bílý jogurt, pečivo, tvaroh, sýry…) by Vás měl, milé maminky, vždy včas informovat pediatr na preventivních kontrolách. Pokud tomu tak není, nebojte se jej zeptat!
 
2.       NEJDŘÍVE ZELENINA– Na chuť sladkého ovoce si dítě zvykne velmi brzy a snadno. O to hůře ale poté přijímá zeleninu. Proto je vhodné začít právě se zeleninou jakožto s prvním příkrmem Vašeho dítěte. Začněte se zeleninou jedno-druhovou, postupně volte různé kombinace. Ovoce ponechejte v procesu zavádění příkrmů dítěti jako sladkou tečku nakonec.
 
3.       POZITIVNÍ PŘÍSTUP– Ne každé dítě si na nové chutě zvyká zcela bez obtíží a přijímá je s radostí. U spousty dětí jde o „běh na dlouho trať“. Přesto, maminky, nezoufejte! Právě Váš pozitivní přístup a dobrá nálada udělají své! Pokud dítě příkrm odmítá, do jídla jej nenuťte, podejte mu jeho běžnou denní dávku mléka a danou surovinu vyzkoušejte za pár dní znovu. Nejprve pár lžiček, postupně dávky zvyšujte. Uvidíte, že opakováním a pozitivním naladěním Vás i Vašeho dítěte nakonec docílíte vytouženého cíle!
 sranda u jídla
4.       DOMÁCÍ ČI KUPOVANÉ– Ať už se, maminky, rozhodnete pro tu či onu variantu, výběr je zcela na Vás. Na trhu je široká škála výživy určené nejmenším dětem, ať už se jedná o zeleninové, maso-zeleninové či ovocné příkrmy. Výhodou je to, že tyto pokrmy ve skleničkách jsou pečlivě kontrolovány a vzhledem k tomu, že se maminky nemusí starat o jejich přípravu, šetří to jejich čas. Na druhou stranu příkrmy doma připravované mají své kouzlo a maminky mohou při jejich přípravě využít zeleninu či ovoce pěstované doma na zahradě, tzn. že mají jistotu, že se jejich dětem dostává pokrmů ve skutečné BIO kvalitě.
 
 
5.       RADA ZÁVĚREM – NEPROPADAT PANICE!– Stresovat se kvůli tomu, že Vaše dítko snědlo méně, než je uvedeno v naučné brožurce či místo šestého měsíce začínáte s příkrmy v měsíci sedmém je opravdu zbytečné a Vy si tím jen přiděláváte starosti. Užívejte se i raději s Vaším děťátkem radostí a vzpomeňte na naše babičky a prababičky, které se řídily zkrátka jen „zdravým selským rozumem“. Mějte na paměti, milé maminky, a to mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, že řešit méně – je někdy skutečně více!