Který nápoj po ránu bude ten nejlepší?

Pokud ráno nesnídáte, protože zkrátka nemáte na nic chuť a pocit hladu vás přepadá až mnohem později, tak napít se po dlouhém spánku je v podstatě nutnost. A to platí i v případě, kdy vás nesouží pocit žízně. V noci totiž velké množství vody vypotíme nebo vydýcháme, navíc jí po celou noc do těla nedodáváme. Po ránu je proto naše tělo dehydratované a vůbec nezáleží, zda pociťujeme žízeň či nikoliv. Který nápoj je však pro náš organismus po ránu nejlepší? Je to snad voda, čaj nebo třeba káva?

sklenice vody

Sklenka vody po ránu má za úkol hlavně doplnit tekutiny, které naše tělo mělo během noci nedostatek. I když během noci naše tělo nemusí provádět žádnou namáhavou aktivitu, i přesto během noci vypotí až půl litru vody.

Tělo je tvořeno z 60% vodou, je tedy jasné, že vodu potřebuje. Pokud mu vodu pravidelně nedopřáváme v dostatečné míře, mohou se objevit bolesti hlavy, malátnost či potíže s krevním tlakem. Co ale po ránu vůbec pít?

Čistou vodou nemůžete nic pokazit

Hned po probuzení dopřejte tělu alespoň sklenici čisté vody. Pokud takové množství nedokážete vypít najednou, klidně ho pijte postupně. Voda by ideálně neměla být úplně studená, ale vhodnější je voda o pokojové teplotě.

Čaj, který vás zahřeje

Teplým čajem po ránu rozhodně nic nepokazíte, ba právě naopak. Je ale potřeba vybírat s rozmyslem. Černý nebo zelený čaj obsahuje nabuzující látku thein, ta má podobné účinky jako kofein. Ovšem tato látka zbytečně narušuje přirozený biorytmus a pro tělo není zrovna ideální.

šálek čaje

Pokud tedy skutečně nedáte na teplý čaj po ránu dopustit, vsaďte raději na bylinkové směsi. Mátový čaj dokáže podporovat trávení, ten z kontryhelu zase pomůže od menstruačních bolestí. Proti prevenci zácpy zase zkuste čaj z jitrocele, ten ale najdete spíše pod názvem psyllium. Psyllium cena https://www.nakliceno.cz/psyllium/ není nikterak vysoká a s chutí si tak tento čaj můžete dopřávat pravidelně.

Podobné příspěvky